ОТВЪТРЕ-НАВЪН

2018г- разхвърляни и подредени

Някои осъзнавания са кратки, лаконични и изгряват в съзнанието ни с яснота, която не се нуждае от философстване и допълнителен размисъл. Като мълния, падаща звезда, лъч  – така се появяват и бързо отлитат. Без противоречие в тази им мигновеност – всички имаме такива, аз се научих да ги улавям. Изградих си навик да ги записвам, за да не ги изпусна – на телефона, тефтер, листче, блока за рисуване на Мими, салфетки и опаковки. Така, в края на 2018г. събрах някои съхранени парченца от пъзела, надраскани в мигове на просветление,  и ето какво се получи.

♦ Рак, а не риба! Когато искаш да си рак, защо се държиш като риба? Престани да се държиш като риба, и се превърни в рака, който искаш да бъдеш, иначе никой никога няма да разбере какво животно си.

♦ Всичко е кръговрат.  Преди не знам колко години Айнщайн осъзнава нещо, казва го, и то се клишира във времето, за да може да се използва до безкрайност в мъдри цитати и статуси – а също и всички да се отегчат безкрайно от него и да спрат да го забелязват. Осъзнавам верността му чак на 36-та си година по емпиричен път и всичко се променя – „Лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати.“ И така – готова ли си да поемеш отговорността да започнеш да правиш нещата по различен начин? Мхм.

♦ Не всички симпатични, мили и любезни хора са компетентни в своята професионална област. Ако можеха всички мили и любезни, да бъдат и компетентни, и старателни, и точни, и своевременни… Но не са. Фактът, че са мили и любезни, е плюс, но не извинява отчайващата липса на компетентност. Моля, избирай по-мъдро, що се отнася до услуги и бизнес – може и мрачни сухари, но работата да се свърши както трябва. (наивното доверие в симпатични сладури е моя запазена марка, даването на шанс също).

♦ Да бъдеш “Yes Мan“ нонстоп, освен ако не си Джим Кери в едноименния филм, е просто нелепо. Превърни се  в “No Woman“, от опит глава не боли. (След тази своя мъдрост извършвам следното действие: отказвам се от магистратура, за която бях сигурна, че трябва да направя. Разчиствам си време, хвърлям една диня, отдъхвам си. It feels good, както се казва.)

♦ Творчеството – път към сърцето ти, винаги ще те вика и мами. Ако не го избереш – по някакъв начин, под някаква форма – цял живот има да се чудиш какво ти има.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *