ХРАНА

Чай “Обичам те“

Този чай го харесваме много у нас. Мимето го е нарекла чай “обичам те“, защото веднъж, докато бяхме болни, й казах, че е приготвен с много любов специално от мен за нея. Обещах й, че е вълшебен, че има магия в него, и че незабавно ти минава всичко от него, щом го изпиеш. Главният герой е джинджифилът, аз лично слагам и доста черен пипер, става пикантен. Сладостта идва от сините сливи и канелата, маточината я препоръчват за успокоение на нервната система, а мащерката – при проблеми с дихателните пътища и кашлица. Чаят наподобява известния индийски  “тулси“, само че без босилек. Много приятен за дъждовното време. Слагаме всички съставки във вряла вода, аз ги сложих в близо 1л. и половина. Ври не повече от 10 минути, а после запарваме по желание, или директно го прецеждаме.

Книгата, която виждате, ми е много скъпа – подарък от дядо ми е. Обичаше билките, в тази книжка специално има много красиви илюстрации на растенията. Винаги съм искала да се науча да рисувам билки и цветя точно по този начин, с латинските им наименования отсрани.

А иначе в чая, може да се сложи малко мляко, или кокосова сметана, ще се облагороди, но аз го предпочитам чист, без подсладители. Ето и какво се слага:

П.С. В тази публикация част от снимките са на Мимето. Тя обработи и списъка със съставки в  рецептата, много я бива с ефектите, нали?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *