ИСТОРИИ

Търсачът на мечти

 Ако имаше професия ‘‘търсач на мечти‘‘,  аз бих я упражнявала ежедневно, страстно и с любов. Любопитна  съм за какво мечтаят хората – кое е това, което изпълва съзнанието им,   движи  ги напред,  къде ‘‘живеят‘‘ щастливите мисли, как се раждат идеите.  Искам да чуя, видя, усетя всичко- гледки, места, събития, случки, образи, цветове. Не бих  търсила, ако не вярвах в смисъла на това да правиш нещата от сърце. Не бих се интересувала, ако не исках да се обградя с мечтатели-  по чисто егоистични подбуди, заради енергията, която създават. Не бих  ги подкрепяла, ако не вярвах, че сбъдването на мечтите е онази добрина, която правим на себе си и на света.

 Ето как мечтая да се представям при разговор:

 Приятно ми е, Светла.  По професия търсач на мечти и помощник в сбъдването им.  О, какво точно работя ли, каква е тази работа? Ами, любима!!! Разпитвам хората за какво  мечтаят. Някои от тях ми разказват с желание, с лекота и сияйно излъчване – как обичам само тези  клиенти! Светът блести отразен в очите им, границите са само условни очертания, тази планета е  техният  дом.  Не,  не са деца – вярата  не познава  възраст, свободното сърце принадлежи всекиму, няма запазени възрастови територии.

 Други се притесняват да говорят, а тях  ги разбирам  добре – да извадиш сърцето си  наяве не е лесно, не става веднага, предпазливостта е нормална.  Да облечеш с думи –  тънки съкровени нишки  от душата си, също не всеки умее. Понякога пък, сърцето е  скрито под много пластове, трупани неусетно – дори собствениците му трудно намират пътя към него. Не  се отказвам, защото всеки  от нас може да попадне там,  а понякога, за да открием изхода, е нужно да помолим  да ни покажат  посоката.

 Има и забравили да мечтаят.  Животът е труден, инертен, сив –  така ми споделят. Кураж, нищо повече не им казвам, кураж-небето ще бъде малко по-светло утре, а човек не забравя аромата на надеждатa. Toй се усеща навън и сред другите, затова моля, излезте от домовете си.

 Има хора, които казват, че не вярват в мечтите. Безсмислено занимание,  лишено от реализъм и здрав разум е това. Убеждават ме, че само здравото бачкане е спасението за всичко желано. Никакъв късмет, никава вселена не ти помага, само ти и усилието. Съгласявам се,   тази версия не е лишена от резон,  но все пак – нужно ли е да бъде ‘‘или-или‘‘, след като може да бъде  ‘‘и-и‘‘?

 Идват и  хора, които твърдят, че са сбъднали всичките си мечти. Тогава  желая да разбера как са го сторили, за да си открадна ноу-хау, да го приложа, дали е универсално? Уви, едва ли. Не вярвам в зануляването на мечтите обаче, в достигането на таван, който се случва в определен момент от живота.

 Хората с цели-мечти. Не си губят времето,  защото си имат план-график,  обвързан  със срокове и конкретни стъпки за постигането им. Аз може би не съм необходима, правилно.  Но само може би –  не винаги целите са гласът на сърцето, тогава някой ден, след като  всичко  е изпълнено,  може пак да се срещнем за разговор. За мечтите наистина.

 Защо някой ще  идва при мен,  един   търсач на мечти?  Вероятно това е, защото няма нищо по-логично  от време на време да изпадаме в нелогичност, да се държим нелогично и да говорим за нелогични неща. Оставям тази  мистерия , ще се радвам, ако сме се разбрали.

 Довиждане,  разкажете ми някоя своя мечта другия път.

 Всъщност, бих се превърнала в търсач на мечти още сега.  Искам да чуя различни, невероятни  истории,  ненаписани, непреписани, чийто смисъл разбират може би единствено  авторите им.  Истории, които проектираме, без да има  нужда да ги защитаваме по друг начин, освен с простото и единствено: харесва ми , това искам, това е моето щастие.

 Бих се превърнала в търсач на мечти веднага, ако това да изслушам  желанията на  другите би ги  валидирало, би им придало повече плътност, а на разказвачите би донесло  сила, кураж, стимул.

 После  и те, смелите, ярките, дръзновените, преминаващи през света с  капчица нелогичност  и своя лична посока, на свой ред  ще помогнат на  мен –един търсач  на мечти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *