ХРАНА

Насъщната наша салата

Имало е периоди в живота ми, в които съм се хранела почти само със салати – обикновено, когато съм искала да свалям килограми-по-малко или много, когато съм възнамерявала да се разтоваря от празнични трапези, или чисто психологически поради вярването ми, че това е най-полезното и здравословно за мен. Имам късмет, защото обожавам зеленчуци всякакви. Получавала съм учудени физиономии, когато  съм споделяла, че вечерям или обядвам само салата, защото в съзнанието на хората изниква най-често комбинация от домати, краствавици, зеле, морков и марули, не задължително в този ред.

За мен почти няма хранителен продукт, който да не може да се включи в салата, независимо дали е месо, зърнена култура, от семейство бобови и дори плодове. Важното е да се нарича салата, за да звучи  здравословно  в главата ми и да го ям без чувсто на вина и само и единствено с удоволствие.

Опитът ми с яденето на салати и фактът, че се обичат  и приемат охотно от цялото семейство, ми дава свободата да мисля, че в правенето им съм най-експериментаторски настроена.

Миналата година по същото време, в сезона на тиквите открих една много интересна салата от сайта на Йоана- www.kulinarno-joana.com, за която знаех, че искам да  направя. Сладка тиква така и не успях да заобичам, колкото и много канела да прибавям, даже и накапана с ром. Затова солените рецепти с тиква ги предпочитам. Знам, че тази салата би била твърде странна за традиционалисти, които избират шопска, гръцка или най-много ‘‘цезар‘‘. Знам, че майка ми би попитала какво прави тиквата при руколата и как така тиквата е на салата. Въпреки това, леко сладката тиква стои чудесно до руколата, а сиренето и маслините завършват не само визията, но и вкуса.В салатата има:   Подправки за тиквата:        Дресинг:

Рукола- 2 шепи                                      Червен пипер                           Лимон

Тиква-  250 гр.                                        Кимион                                      Зехтин

Бяло саламурено сирене -200 гр.     Черен пипер                             Ябълков оцет

Маслини-10-15 броя                              Сол                                               Сол 

 Зехтин


Адаптирах рецептата на  салатата от сайта на Йоана, като я преобразих по мой вкус. Линк към оригиналната рецепта може да видите: тук

Използвах  бяло саламурено сирене, което нарязах на кубчета. За овкусяването на тиквата използвах червен пипер, черен пипер, малко кимион, сол и зехтин.

Тиквата в моя случай беше домашна цигулка, която нарязах на малки кубчета. Сложих ги върху хартия за печене, добре разстелени,  овкусени и оваляни в подправките и зехтина. Пекох на предварително загрята фурна на 200º за около 10-15 минути, като идеята е да не омеква прекалено, а да остане леко хрупкава. Подправките сложих на око, с размах, повече червен пипер и по-малко кимион.

Руколата обикновено накисвам за десетина минути във вода предварително, да се освежи.След като тиквата изстина хубаво, разбърках продуктите и ги овкусих със зехтин, лимон и малко ябълков оцет.

И voilà, една красива и разнообразна есенна салата, която хапнахме за вечеря.