ХРАНА

Насъщната наша салата

Имало е периоди в живота ми, в които съм се хранела почти само със салати-обикновено, когато съм искала да свалям килограми-по-малко или много, когато съм възнамерявала да се разтоваря от празнични трапези, или чисто психологически поради вярването ми, че това е най-полезното и здравословно за мен.Имам късмет, защото обожавам зеленчуци всякакви.Получавала съм учудени физиономии, когато  съм споделяла, че вечерям или обядвам само салата, защото в съзнанието на хората изниква най-често комбинация от домати, краствавици, зеле, морков и марули, не задължително в този ред.

За мен почти няма хранителен продукт, който да не може да се включи в салата, независимо дали е месо, зърнена култура, от семейство бобови и дори плодове.Важното е да се нарича салата, за да звучи  здравословно  в главата ми и да го ям без чувсто на вина и само и единствено с удоволствие.

Опитът ми с яденето на салати и фактът, че се обичат  и приемат охотно от цялото семейство, ми дава свободата да мисля, че в правенето им съм най-експериментаторски настроена.

Миналата година по същото време, в сезона на тиквите открих една много интересна салата от сайта на Йоана-www.kulinarno-joana.com,   за която знаех, че искам да  направя. Сладка тиква така и не успях да заобичам, колкото и много канела да прибавям, даже и накапана с ром. Затова солените рецепти с тиква ги предпочитам.Знам, че  тази салата би била твърде странна за традиционалисти, които избират шопска, гръцка или най-много ‘‘цезар‘‘. Знам, че  майка ми   би попитала какво прави тиквата при руколата и как така тиквата е на салата.Въпреки това,  леко сладката тиква стои чудесно до руколата, а сиренето и маслините завършват не само визията, но и вкуса.

IMG_8813_1

 

Какво съдържа и как се прави:

В салатата има:                                   Подправки за тиквата:        Дресинг:

Рукола- 2 шепи                                     Червен пипер                           Лимон

Тиква-  250 гр.                                        Кимион                                      Зехтин

Бяло саламурено сирене -200 гр.    Черен пипер                             Ябълков оцет

Маслини-10-15 броя                            Сол                                               Сол 

                                                                 Зехтин

Адаптирах рецептата на  салатата от сайта на Йоана, като я преобразих по мой вкус.Ето линк към оригиналната рецепта: http://www.kulinarno-joana.com/2012/01/salata-s-tikva-karameliziran-luk-i-gorgonzola/

Използвах  бяло саламурено сирене, което нарязах на кубчета. За овкусяването на тиквата използвах червен пипер, черен, малко кимион, сол и зехтин.

Тиквата,  в моя случай беше домашна цигулка, която нарязах на малки кубчета. Сложих ги върху хартия за печене, добре разстелени,  овкусени и оваляни в подправките и зехтина.Пекох  на предварително загрята фурна на 200º за около 10-15 минути, като идеята е да не омеква прекалено, а да остане леко хрупкава. Подправките сложих на око, с размах, повече червен пипер и по-малко кимион.

Руколата обикновено накисвам за десетина минути във вода предварително, да се освежи.След като тиквата изстина хубаво, разбърках продуктите и ги овкусих със зехтин, лимон и малко ябълков оцет.

И voilà, една красива и разнообразна есенна салата, която хапнахме за вечеря.

IMG_8786_1