ИСТОРИИ

Най-щастливата мишка

Каква освежаваща  рядкост е да срещнеш майка на парка, която не крещи на детето си за това, че то-о, ужас-сяда на земята. Въргаля се в мократа, кална трева. Тича устремено,  с пълно гърло надава  викове,  блъска се в дърво и се смее, смее се  силно, докато не падне на земята. Тогава и тя се смее заедно с него и го окуражава да продължава с пакостите. “Я да те видя колко силно можеш да извикаш “Правоооо напрееееед!“

В очите ѝ се чете безмерна гордост. Има само радост в този поглед, без следа от раздразнение, досада, желание да бъде някъде другаде. Небрежно присяда на тревата, лека и ефирна, нежна и със светнало лице. Младежът, на не повече от 4 години, носи провизии, пак тича напред-назад, целият в кал. Готви и бърка нещо, тя му говори звънко, бавно, безгрижно.

Хипнотизирано и някак неприлично наблюдавам как забъркват супа от листа, после я “изяждат“. Тя примижава от удоволствие, иска още, а малкият готвач с вълнение носи още есенни продукти и двамата хапват, захласнати от вкусните кестени. Допират носове и, потърквайки ги, се смеят пак – на нещо свое, само тяхно, някаква тайна,  която не успявам да чуя.

После тя скача,  двамата се затичват, отличат в бяг, изчезват от погледа ми. Идва ми да ги проследя, да си открадна още от тази приказна майка с разбъркана коса, издължен силует и лъчист смях, да я заговоря дори. Наместо това пращам Мими да търси провизии за “кюфтета“.“Мамо, искам да се направиш на мишка!Сега!“-нарежда ми малката диктаторка, а аз изпълнявам. Цвърча около нея и въртя опашка. Тя се превръща в котка, която мрази кюфтета, но пък обича мишки. Аз нямам нищо против – искам да чуя и собствения си глас да звънти по онзи начин,  който бях готова да преследвам до преди малко в две непознати същества. И без да чуя какво са си казали,  знам, че се нарича ЛЮБОВ – радост, която  увлича и предава нататък. След това, без да предупреди,  котката изяжда мишката-най-щастливата мишка.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *