ХРАНА

Детокс – никога не казвай никога

Първият ми  досег с диети, ограничения в  храненето, гладуване и броене на калории беше на 13г., когато за месец отслабнах с 10 кг. С ръст от 1.58м и с тегло 58 кг., влизах в категорията “закръглена“- малка драма  за една тийнейджърка с много слаби, високи и спортнo изглеждащи приятелки. Спомените от онзи гладен период, които проблясват  в ума ми,  са зелените  ябълки за закуска, салатите за вечеря, и зрънчото, с което се тъпчехме в училище. Алтернативата в лавката бяха  баничките, които момчетата от класа омитаха в голямото междучасие. Тогава нямаше интернет – информацията, която постъпваше, беше само от книги, списания и подражаване една на друга. Не помня някога да сме имали часове по хранителна култура, а мисля, че е просто задължително да се въведат такива в днешно време. Майка ми беше силно критична към моите диети и ме следеше изкъсо, за което й благодаря – изключително лесно е да се подхлъзнеш по плоскостта на ограниченията, веднъж свикнал с тях, а оттам – само крачка дели една силно критична към себе си психика до хранителните разстройства.  От всичко, което изчетох на 13г-14г.., ми стана ясно, че трябва да ям много плодове и зеленчуци, никакви тестени и много малко мазнини – в онези години мазнините бяха нарочени за враг №1,  за да отстъпят място  на другото най-голямо зло – въглехидратите. След това отслабване придобих съвсем нова визия, като килограмите никога повече не са ме тревожели, макар да е имало моменти на големи вариации. През годините не спирах да спортувам, изчетох много книги за различните режими на хранене, за съставките на храните, разбрах кое как се комбинира и усвоява, наблюдавах как действа на моя организъм. Много и различни диети влизаха и излизаха от мода – с месо и без месо, с въглехидрати и без – никога не  опитах  никоя от тях – самата мисъл да се ограничавам  ми действаше зле, сякаш ябълките за закуска се бяха отпечатали в подсъзнанието ми завинаги. Не помня как, но за себе си отдавна бях взела решение, че диетите за по 3, 5, 10 дена са напълно безсмислено нещо, имат краткотрайни резултати и  няма да сработят при мен. Създадох си собствен режим на компенсаторен принцип – ако прекаля с вечерята, то закуската ще е много лека, гледам да имам  винаги следобедно хранене, както и следя тялото си, което знае най-добре. На всички детоксикации, гладувания, лунни диети  и пр. съм гледала снизходително и критично.

Затова може би е странно, че днес пиша за детокса, който за първи път направих в началото на тази година, а за втори път сега, съвсем наскоро. Първият път се реших  от раз – след едно прекаляване с пържени филийки, пържено пиле и сладолед. Имах нужда да поема контрол над хрененето си – знаех, че неовладеният стрес води до пристъпи на емоционално хранене, до ядене на чипсове, прекаляване с тестените и безразборно и неограничено тъпчене с това и онова. Оставям настрана килограмите, които заради забързания ми начин на живот, не показват големи отклонения. Исках да се разтоваря и да пресека цикъла на безконтролно хранене и никакъв спорт, в който се намирах от месеци.

Каква програма спазвах аз?

Спазвах десетдневната детокс програма на www.zdravei.org – хвърлих се малко в дълбоки води, защото има и 3-дневна, и 5-дневна, а дори може да се започне и с един ден. В тази програма влизат само сокове, смутита, салати и т.н. суперхрани -спирулина, пшенична трева, хлорела /тях ги пропуснах изцяло/.  Храненето  се състои от  плодове, зеленчуци и пресни подправки в различни комбинации, в първия и последния ден е възможно да се намесят и  зърнени. Много лимони, много джинджифил, цвекло, круши, и така  любимите ми ябълки:) Разнообразието от рецепти е голямо, а всеки може да комбинира и по свой вкус.  Уточнявам, че това не  е  диета, базирана на определен компонент – примерно диета с ориз, месо, или ананаси, да речем. Това е хранене единствено с жива храна, необработена термично, сурова –  целта е да се детоксикират  клетките, колкото е възможно повече, от всички натрупани шлаки, отлагания и нечистотии, които постъпват с храната, въздуха и в резултат на начина  на живот. Аз лично бях напълно здрава и  двата пъти на прилагането, но тъй като говорим за силно ограничителен режим, нужно е да се подхожда с много внимание, консултация с лекар, ако е нужно, а най-вече – наблюдение към реакциите на тялото. Мисля, че не е разумно да се прави в момент на голяма трудова заетост, защото приемът на калории рязко спада.

 

Каква е храната през един примерен ден? 

Сутринта започва с чаша топла вода с лимон, чиито ползи са разписани и известни  всекиму вече, продължава с прием на зеленчуково или плодово смути, следва салата с пресни зеленчуци, овкусена с лимон, следобед отново имаме смути или сок, а вечерта завършва със салата/смути/. За по-добрия очистителен ефект могат да се приемат и фибри, като ябълков пектин(много полезен), инулин или хуск – аз  избрах ябълковия пектин.

В оригиналната програма, от която се ръководех,  имаше  заложени няколко дни само със смутита и сокове, до които се достига плавно – избрах  да  не правя само сокови дни и да ям  салати/твърда храна/, защото работата ми не позволява да се рея в облаците от глад. Притесняваше ме освен това дали ще издържа само на сокове, затова не опитах. Това, което не изключих, а е препоръчително, е кафето – кафето е силно киселинно и може да попречи на резултатите. Пиех всяка сутрин топла вода с лимон, а през деня – билков чай, вода в неограничени количества. Вторият ми опит с детокса беше много по-приятен, много по-лесно минаваха дните,  затова си поставих за цел да наблюдавам тялото си и как се чувствам.

Плюсовете, които отчетох за себе си:

 • Липсата на алкохол вечер, който имаме навик да консумираме вкъщи, ми се отрази изключително позитивно. Дадох си сметка, че пиенето на чаша вино или бира е наистина само  и единствено навик. Лягаш си с ясна глава, няма риск от главоболие на сутринта, до края на вечерта си бодър и свеж, дори може да свършиш някаква работа, след като си легне домочадието.
 • Притокът на енергия – истина е, че по-малкото количество храна, което се консумира, при това в полу-течен вариант,  ме накара да се чувствам по-бодра, по-свежа и по-заредена.
 • Чувството на лекота – не ти става тежко, не гълташ корема и не се чудиш къде да прилегнеш след хранене.
 • Отслабнах – това не беше търсен ефект при мен, но се получи. Отново чувство на лекота.
 • Усещането, че си преодолял свои ограничаващи вярвания – винаги съм мислела, че не мога да живея без хляб и сирене. Е, оцелях, при това два пъти.
 • Създаването на полезни навици – чаша топла вода сутрин, смутитата със зеленолистни, които преди не смеех да опитам, водата и истинският билков чай.
 • Дисциплината, която си налагаш -много помага и фактът, че имаш разписана програма с рецепти, която следваш. Все пак, подлежи на промяна и  нагаждане към вкусовете, нищо не е на живот и смърт.
 • Мислите се изчистват в един момент, усетих колко кристално ясен става умът ми.
 • Усещането, че правиш нещо полезно за тялото си – грижата  за него, за да е здраво, жизнено и пълно с енергия.
 • Разтоварването от месо, хляб, млечни и всякаква преработена или готвена храна за определен период от време ми подейства живително.
 • Прекъсва се веригата на едно хранене без мисъл, основано на инерцията – има стремеж да се запазят резултатите, отновно става въпрос за  изграждането на полезни навици.
 • Въпреки че и двата пъти направих прегрешения – първият път посрещах гости, а вторият път – бях  на рожден ден, в които случаи се храних с нормална храна, след това продължих детокса: за себе си отчитам това като огромен плюс, защото подобна “грешка“ обикновено би ме отказала, разочаровала, дори ядосала – всъщност да продължа към целта, независимо от отклонението, представляваше може би най-полезната практика и постижение.

Минусите, които отчетох :

 •  Усещането за глад – тези моменти ги има, независимо от стабилните количества смутита, сокове и салати.
 •  Страничните ефекти, които бяха налице първия път – главоболие, замайване, световъртеж през първите дни, а втория път – метален вкус в устата. Казват, че били резултат от детоксикацията, но са неприятни, особено ако човек активно работи.
 •  Усещането, че няма да издържа повече от три дни, моменти на слабост и  прегладняване, в които си повтарях, че утре приключвам.
 •  Усещането за празна глава
 •  Всички тези прекрасни плодово-зеленчукови комбинации омръзват и ти си прияжда нещо друго, готвено, каквото и да е.
 •  Първият път не се захраних правилно – постепенното въвеждане на храни след един толкова дълъг период на плодове и зеленчуци е много важно. Аз се нахвърлих изгладняла на разни неща, и Слава Богу, че имам здрав стомах. Сега се стремя да въвеждам  продуктите малко по-малко, постепенно, по един път на ден.

Следващият път, ако правя детокс, бих си препоръчала: няколко дена преди това да премина на по-лек режим, на растителна храна, без месо и хляб, един плавен преход към смутита и салати. Другото, което задължително бих включила, са дихателни практики, медитация и йога, съжалявам, че не ги правих, извиненията с липса на време – просто не са извинения. Иска ми се да опитам и един-два дена на соково разтоварване, но засега едни гласчета в главата ми ме саботират да мисля, че ще е много трудно.

Изключително важно е човек да е наясно защо прави детоксикацията, да е с идеята, че прави нещо добро за организма си, за духа си, за психиката си,  а не само с досада да чака да минат дните. Нагласата ми и двата пъти беше такава,  затова мисля, че като човек, който 20 години е отричал подобни режими, имах успех. От друга страна,  мисля, че не е добре да се изпада в крайности и подобни режими да продължават твърде дълго – знам, че има хора, които се хранят по такъв начин цял живот, но аз обичам да ям всичко и не бих се лишила  от разнообразните  вкусове на света.

Затова, сега вече мога да кажа наздраве! с чаша бяло вино, на порция рататуй, защото  не бива да се заричам, но не бива и да се увличам –  има място за всичко, но най-вече за баланс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *